wtorek, 8 listopada 2016

Znakomite kokosanki

Uwielbiam wszystko co jest kokosowe. Wiórki kokosowe, mleczko kokosowe, pasta kokosowa, olej kokosowy, mąka kokosowa - tyle jest produktów. Można w nieskończoność wymieniać. Chciałam coś zrobić szybkiego i kokosowego. Ciastka kokosowe są wyśmienite i szybkie. W oryginalnym przepisie był ksylitol, ale mi się już skończył, więc zastąpiłam miodem. (Już 8 razy w opisie pojawiło się słowo "kokosowy". :))


Składniki na (ok. 20 ciasteczek):
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g wiórków kokosowych
  • czekolada gorzka (jak kto co woli)
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka kakao
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
2.  Stopniowo dodajemy żółtka i miód cały czas miksując.
3. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
4. Formujemy łyżką masę i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 170°C 10-15 minut.
6. Zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie roztapiamy czekoladę (ja roztapiam na metalowej misce, która jest na garnku z wrzącą wodą) i wlewamy 3 łyżki mleka i dodajemy kakao.
7. Czekoladą dekorujemy kokosanki łyżką i gotowe. :)

Smacznego! :)

Wartości odżywcze (1 porcja):
B 1,9g T 8,9g W 5,4g Bł. 1,5g 113 kcal





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz