piątek, 25 listopada 2016

Ciasto marchewkowe II

To już drugie ciasto marchewkowe. Wcześniej zrobiłam z kaszą jaglaną (klik)- bardzo mi smakowało. Tym razem dodałam wiórki kokosowe, żeby miało mniej węglowodanów, a więcej zdrowego tłuszczu. To był udany eksperyment, podczas pieczenia ładnie pachniało cynamonem. Po wystygnięciu (żeby się nie rozwalało) pokroiłam. W smaku jest miękkie, puszyste i aromatyczne. Polecam! :)


Składniki na jedną foremkę (małą i podłużną- ok. 16 kawałków):
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • szklanka tartej marchwi
  • 4 jajka
  • łyżka miodu
  • 2 banany
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • łyżka kakao 
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

1. Wszystko razem blendujemy, wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 45 minut w 180°C.

Smacznego! :)

Wartości odżywcze na jeden kawałek:
B 2,8g  T 8,2g  W 6,9g  Bł. 1,4g  112 kcal







W cyklu akcji cynamonowej:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz