niedziela, 13 listopada 2016

Bezglutenowe ciastka cynamonowe

W tym miesiącu w ramach akcji cynamonowej zaczynam dodawać przepisy z cynamonem, aż do świąt Bożego Narodzenia. Kończy się jesień, wtedy zaczynamy używać więcej cynamonu. Robimy słynne szarlotki, jabłka pieczone, kompot z jabłek, kończąc na pierniki i przetwory z pomarańczą zimą. Pomysłów jest nieskończenie wiele. Ciasteczka cynamonowe w smaku przypominają maślane. Jest szybkie i proste do zrobienia. 

 

Sztuką jest wy­rafi­nowa­na prostota. 


Składniki (20 ciasteczek):
  • szklanka mąki ryżowej
  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek (20 g)
  • 1 jajko
  • 100g masła
  • 50g miodu (2 łyżki)
  • łyżeczka cynamonu
1. Masło ucieramy z miodem, jajkiem, rodzynkami i cynamonem i miksujemy na puszystą masę.
2. Suche składniki dodajemy do masy i znów miksujemy.
3. Na łyżeczkę nabieramy masę i kładziemy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy 11 minut w 200°C.
5. Po tym czasie ciastka jeszcze będą miękkie. Aby były kruche należy wyłączyć piekarnik i zostawić do ostudzenia.

Smacznego! :)

Wartości odżywcze:
B 0,9g  T 4,5g  W 9g  Bł. 0,2g  81 kcal





 W ramach akcji cynamonowej pojawiły się dotąd przepisy innych blogerek:
- Dżem z pigwy z cynamonem
- Ciasto z pasternakiem i migdałami
- Bartosz (z jabłkami)
- Zapiekana owsianka z gruszką i cynamonem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz