niedziela, 23 października 2016

Sałatka dyniowa z kaszą jaglaną i orzechami włoskimi

Dalsza część akcji dyniowej. :) Ostatni przepis (ciastka dyniowe) zrobił furorę na moim blogu - ma teraz najwięcej wyświetleń z wszystkich moich przepisów. :) Bardzo cieszę się z tego powodu. Teraz wprowadzam małą zmianę na blogu. Będę dawać wartości odżywcze na końcu przepisu. Nieraz pojawiały się zapytania, ile dana potrawa ma węglowodanów i kalorii.  :)

Teraz wróćmy do dyni. Była lazania, ciastka, a dzisiaj będzie sałatka z dynią. 


Składniki (6 porcji):
  • dwie torebki kaszy jaglanej 
  • mała dynia (tyle, żeby było jej 1:1 w sałatce)
  • orzechy włoskie (szklanka)
  • natka pietruszki
  • olej lniany
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
1. Dynię obieramy (nie trzeba, jak ktoś lubi skórkę) i kroimy w ćwiartkę. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zakrapiamy oliwą. Pieczemy 30-45 minut w 180°C, dopóki nie będzie miękka.
2. Jak dynia wystygnie to kroimy w kosteczkę.
3. Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, dynię, posiekaną natkę i orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Polewamy olejem lnianym (sałatka nie może być ciepła, bo wtedy olej traci swoje właściwości) i dodajemy łyżkę octu balsamicznego.

Smacznego! :)



Jedna porcja ma:

B 6,75g  T 13,7g  W 34,7g  Bł. 5,7g  267kcal


W tej akcji biorą również:
Ania- zrobiła syrop dyniowo-korzenny do kawy (ciekawy przepis!)
Alicja-zrobiła tajską zupę (moja ulubiona kuchnia!)
a Agnieszka- sernik zebra (super wygląda)









6 komentarzy:

  1. Dyni teraz wszędzie pełno :) No ale trzeba korzystać z dóbr jesieni

    P.S. Czcionka w tytule wpisu nie ma u mnie polskich znaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Faktycznie nie miała polskich znaków. Dziękuję za uwagę!

      Usuń
  2. Może być pyszna Beata :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za wpisanie wartości odżywczych <3 i napewno zrobię sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń