sobota, 29 października 2016

Rozgrzewająca zupa dyniowo-marchwiowa

W autobusie, tramwaju włączone ogrzewanie + kichanie, kaszel = łatwiej można się zarazić. :/ Już znam chyba przez to wszystkie recepty na rozgrzanie organizmu. Jedną z nich jest ciepła, ostra zupa warzywna. Specjalnie dodaję do niej dużo ziół, żeby wydobyć aromat i wykorzystać wszystkie właściwości odżywcze. Jest to już czwarty przepis w akcji dyniowej. Zapraszam! :)


Składniki (8 porcji):
  • 5 marchwi
  • dynia (2 szklanki tartej)
  • 1 pietruszka 
  • 3x cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła: majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, sól (po łyżeczce)
  • czosnek niedźwiedzi
  • pieprz (pół łyżeczki)
  • olej (2 łyżki)
  • natka pietruszki

1. Warzywa obieramy kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i lejemy tyle wody gorącej, dopóki nie przykryją całkowicie warzywa.
2. Podczas gotowania dodajemy przyprawy i olej.
3. Dalej gotujemy ok. 20-30 minut, dopóki nie będą miękkie warzywa.
4. Po ugotowaniu wrzucamy natkę pietruszki i blendujemy.
5. Dla ozdoby kładziemy rzeżuchę.

Smacznego! :)

Wartości odżywcze (1 porcja):
B 2g  T 4,3g  W 14,4g  Bł. 5g  90 kcal




W tej akcji również udział biorą:
Ania (ciasto dyniowe z nutą pomarańczy), Agnieszka (pieczona dynia z marchewką i cebulą), Alicja

10 komentarzy: