czwartek, 1 września 2016

Placuszki cukiniowe na słodko

Wraz z innymi blogerkami od dzisiaj robimy wspólną akcję, gdzie przez cały miesiąc co tydzień będziemy dodawać przepisy z cukinią. Chcemy pokazać ile potraw można zrobić z cukinii. Często dostajemy od sąsiada czy znajomego ogromną dynię. Nie mamy pomysłu co z nią zrobić. Pomożemy Wam wykorzystać cukinię na różne sposoby. Pierwszym przepisem będą placuszki na słodko. Doskonałe na pierwszy dzień szkoły. :)


Składniki:
  • 300 g miąższu z cukinii
  • garść pestek słonecznika
  • garść siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 4 jaja
  • 1 banan
  • olej do smażenia

na wierzch:
  • daktyle
  • banan
  • garść porzeczki czerwonej lub owoców sezonowych

1. Wszystkie składniki na placuszki mieszamy. Masa powinna być gęsta. Jeżeli będzie zbyt rzadka dodajemy len mielony.
2. Smażymy na oleju po obu stronach pod przykrywką. 
3. Daktyle zalewamy wrzątkiem na parę minut.
4. Po pięciu minutach blendujemy z bananem i smarujemy na placuszkach.
5. Posypujemy czerwoną porzeczką.

Smacznego! :)

W tej akcji udział również biorą:
- My healthy space -  Paulina i jej zapiekanka z cukinią :)
- Live, eat, stay fit  - Dominika i jej cukinia z mięsem w tortilli :)
- Wilczkowy świat - Agnieszka i jej pasztet z cukinii :)
- Herbalicja - Alicja i jej cukinia zapiekana z mięsem :)
- Mania wypiekania - Ania i jej ciasto czekoladowe z cukinią :)




 

6 komentarzy:

  1. Super przepis, cukinii na słodko jeszcze nie jadłam. Na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas zwykle cukinia jest na słono, na słodko brzmi ciekawie, trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń