niedziela, 18 września 2016

Obłędna i kwaśna tarta kokosowo-cytrynowa

Były słone ciastka, ostra chińszczyzna, słodkie batony, a teraz będzie słodko-kwaśno. Jeśli ktoś lubi jeść cytryny to bez wątpienia musi wypróbować tartę kokosowo-cytrynową. :) Jest prosta w wykonaniu i można mrozić.


Składniki na spód:
  • szklanka mąki z ryżu
  • 1 banan
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki fruktozy
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • jajko
  • ew. garść daktyli

na krem:
  • 400 g mleka kokosowego z puszki
  • 4 cytryny ( sok )
  • łyżeczka zestu
  • agar/żelatyna ( użyć wg opakowania, ja użyłam 3-4 łyżki żelatyny )
  • 1/4 szklanki wody
  • garść daktyli

dekoracja:
pomarańcza, cytryna

1. Składniki na spód blendujemy i wałkujemy ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia o średnicy 26 cm.
2. Wkładamy do piekarnika na 20-25 min na 180°C do lekkiego zarumienia.
3. Składniki na krem mieszamy i lekko podgrzewamy ok. 10 min. Nie gotujemy! Ma być gorące, żeby żelatyna się rozpuściła.
4. Kiedy krem wystygnie wlewamy na spód i wkładamy do lodówki na dwie godziny.
5. Później kładziemy plasterki pomarańczy i cytryny. 
6. Z powrotem wkładamy do lodówki na parę godzin.

Smacznego! :)





6 komentarzy: