środa, 28 września 2016

Lazania z cukinii

Niestety to już ostatni przepis w akcji cukiniowej. Ale i tak będzie później więcej przepisów z tym składnikiem. :) Do lazanii zamiast makaronu dałam ogroomną cukinię, która ważyła chyba 2 kilo. Specyficzny smak daje również mięso mielone z kurczaka. Przygotowuje się je podobnie jak do spaghetti. Na końcu posypałam serem tartym. Same pyszności. :)


Składniki na 6 porcji:
  • 2 kilo cukinii (lub więcej)
  • 0,75 kg mielonego mięsa z kurczaka
  • 2 cebule
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 szklanki mleka
  • natka pietruszki
  • olej
  • suszona bazylia, majeranek
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła 
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • ser tarty

1. Cukinię kroimy w plastry (tak grube jak ziemniaki do frytek), cebule w piórka, a natkę drobno siekamy.
2. Plastry cukinii wkładamy do żaroodpornego naczynia i zakrapiamy olejem. Wkładamy do piekarnika na 200°C na 15 min. Wyjmujemy jak brzegi zaczną przypalać się.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, lekko solimy i smażymy dwie minuty. Dodajemy mięso mielone i dalej smażymy 10 minut.
4. Dodajemy przecier, szklankę mleka, bazylię, majeranek, sól i pieprz. Na małym ogniu dusimy jakieś 5 minut. Na końcu dodajemy natkę pietruszki.
5. Mleko nagrzewamy w osobnym rondelku i dodajemy łyżkę masła. Na końcu dajemy len mielony i energicznie mieszamy.
6. Wyjmujemy cukinię z naczynia i dzielimy je na 3 części. Pierwszą część kładziemy na dno i smarujemy połowę nadzienia. Układamy drugą warstwę cukinii i resztę nadzienia. Na ostatnią warstwę cukinii wlewamy wolno mleko z masłem. 
7. Na końcu posypujemy tartym serem i przyprawiamy gałką muszkatołową.
8. Wkładamy do piekarnika na 180°C na pół godziny.

Smacznego! :)
Ps. Ania dała przepyszny przepis na ciasto cukiniowe, które obłędnie wygląda! :)
Agnieszka wymyśliła penne z sosem cukiniowym :)
Jeśli masz fajny przepis z cukinią bądź zdjęcie. Wstaw na insta z hasztagiem #akcjacukiniowa :)




2 komentarze: