niedziela, 7 sierpnia 2016

Zapiekanka z kalafiora, ziemniaków i jajek

Wierzch przypomina zapiekankę pasterską. Zamiast mięsa mielonego dodaje się jajka i kalafior. W tej zapiekance podpieczone ziemniaki są smaczne. :) Jest łatwe, ale trochę czasochłonne. Warto jednak zrobić. :)


Składniki na 8 porcji:
  • 2x kalafior
  • 10 dużych ziemniaków
  • cebula
  • 10 jajek
  • koperek
  • mąka ziemniaczana
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • masło do posmarowania żaroodpornego naczynia

1. Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry o takiej grubości jak do frytek. Gotujemy 5 minut w osolonej wodzie.
2. Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
3. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, kładziemy połowę ziemniaków i pieczemy w 180°C 10 min.
4. Kalafior rozgniatamy i dodajemy posiekaną cebulę. Jeżeli będzie zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki ziemniaczanej. Dodajemy 2 jajka i mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
5. Na podpieczone ziemniaki kładziemy drugą połowę ziemniaków i kładziemy masę z kalafiora. Szklanką wyciskamy 8 "gniazd". Spryskujemy kilkoma kroplami oleju.
6. Wkładamy do piekarnika na 25 min. Po tym czasie do każdego gniazda wlewamy jajka. Solimy i pieprzymy. 
7. Dodajemy resztę oleju na wierzch i posiekany koperek. Ponownie wkładamy do piekarnika na 25 min.

Smacznego! :)



Inspiracją był przepis tutaj.

2 komentarze: