wtorek, 30 sierpnia 2016

Ostra chińszczyzna z makaronem ryżowym

Bambus, grzyby mun, mleczko kokosowe, fasolka wężowa, gorzki melon (dziwnie wygląda, jakby banan był w środku :p), chiński seler - dłuugo można by wymieniać takie dziwne składniki występujące w Azji. Nie znam jeszcze nikogo kto by nie lubił kuchni azjatyckiej. Jest ona przede wszystkim smaczna i zdrowa. Składnikiem każdego posiłku są warzywa, nawet na śniadanie. Mam w planach mnóstwo dań do wypróbowania np. miso, ramen, kotleciki z makreli, spring rolls. :)

 

Oglądając filmy amerykańskie często główni bohaterowie jedzą chińszczyznę w box-ie. Przez to nabrałam ochotę na tę potrawę. Wystarczy kupić mieszankę chińską, marchew, kurczak i makaron ryżowy. Potem jest trochę roboty, ale warto. :)


Składniki na 5 porcji:
  • 400 g makaronu ryżowego (najlepiej nitki cienkie)
  • 4 piersi kurczaka
  • 1 opakowanie mieszanki chińskiej
  • 4x marchew (średni)
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • curry, kurkuma, papryka ostra
  • oliwa

1. Piersi kurczaka kroimy na kawałki i marynujemy w oliwie z solą, pieprzem, kurkumą, curry i papryką na pół godziny w lodówce.
2. Mieszankę chińską podgrzewamy na oleju na patelni. Smażymy- jak się odmrozi dodajemy marchew potartą. Smażymy 10-15 min.
3. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem na parę minut.
4. Do dużego garnka dajemy makaron, warzywa i kurczak (olej na którym się smażył też). Dodajemy jeszcze sól, pieprz i przyprawy.
5. Mieszamy i smacznego! :)






4 komentarze:

  1. Mmm wygląda przepysznie! Bardzo lubię makaron ryżowy. Chętnie przetestuję ten przepis u siebie w domu.:)



    WWW.ITSVIVIDNES.BLOGSPOT.COM




    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe czy w Biedrze jeszcze są te wszystkie chińskie cuda.
    Zjadłbym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety chwilowo nie ma :( musiałam kupić to wszystko w Piotrze i Pawle

      Usuń