niedziela, 21 sierpnia 2016

Jagodzianki - bezglutenowe

Pierwszy raz w życiu zmieliłam ryż w maszynce do mielenia kawy. Tę mąkę użyłam do jagodzianek. Trudno się lepi, ale warto. Puder jest zmielony z fruktozy. Jagodzianka przypomina drożdżówkę i jest PRZEPYSZNA. 



Składniki na 12 szt.:
  • 600 g mąki bezglutenowej:  250 g mąki ryżowej, 250 g mąki ziemniaczanej (ryż zmieliłam w maszynce do mielenia kawy)
  • pół szklanki mleka 
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki fruktozy
  • ok. 500 g jagód (+ łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki fruktozy)
  • dodt. białko do posmarowania bułeczek i puder zmielony z fruktozy w maszynce do mielenia kawy

1. Rozgniecione drożdże łączymy z łyżką cukru i czekamy, aż się rozpuści. Dajemy 5 łyżek ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Robimy to podobnie jak zaczyn do chleba. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce.
2. Do garnka wlewamy resztę mleka, wrzucamy jogurt, masło i fruktozę. Gotujemy, dopóki masło się nie rozpuści.
3. Do przestudzonego mleka dodajemy jajka i mieszamy.
4. Do innej miski wsypujemy mąkę i dodajemy sól. Wlewamy mleko z jajkami i zaczyn. Łączymy wszystkie składniki rękoma. Ciasto nie powinno się zbyt mocno kleić.
5. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min.
6. Ciasto dzielimy na 12 kulek i formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody (1-2 łyżki).
7. Bułeczki zlepiamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (szybko rośnie i łatwo się rozwala). Ważne jest, żeby był duży odstęp. Ja za mały zrobiłam i trochę się zlepiły. Smarujemy wierzch białkiem jaja.
8. Jagodzianki pieczemy w 175°C przez około 25 min. Od razu posypujemy pudrem, żeby się przykleiły.

Smacznego! :)



4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie bułeczki - niedawno robiłam z czarnymi porzeczkami w wersji wegańskiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O super :) A co dodawałaś zamiast jajek?

      Usuń
  2. Pięknie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują, jadłabym!

    OdpowiedzUsuń