środa, 24 sierpnia 2016

Chrupki z ciecierzycy

Czasami kiedy mam ochotę na jakąś zakąskę robię pieczoną ciecierzycę. Jest chrupiąca i doskonałą alternatywą dla chipsów i popcornów. Robię ją na ostro z papryczką chili i dużą ilością pieprzu. Może być też używana jak grzanki do zupy i sałatki. Dostarcza dużo białka i witamin dla sportowców i osób będących na diecie.


Składniki:
  • dwie puszki cieciorki (lub sucha ciecierzyca i odpowiednio ugotować ją wcześniej)
  • sól
  • oliwa/olej do skroplenia
  • słodka/ostra papryka
  • chili
  • kurkuma
  • natka pietruszki (posiekana)

1. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenosimy cieciorkę.
2. Pieczemy 15 min. Po czym wyjmujemy i mieszamy z mieszanką z oliwy i przypraw. Ponownie wkładamy na 15 min.
3. Zostawiamy do ostygnięcia - wtedy jest bardziej chrupiąca. Na końcu posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

PS. Można ją przechowywać do 3 dni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz