sobota, 23 lipca 2016

Tarta z dżemem wiśniowym Chia

Ten przepis wchodzi do grona moich najlepszych! Nie trzeba go piec, używamy lodówkę. Jest idealne dla bezglutenowców, weganów i stosujących dietę raw food. Spieszmy się, gdyż wiśnie się kończą. :) Używałam blendera, malaksera, miksera i maszynkę do mielenia kawy. Dużo tego, ale warto dla tak dobrej tarty. :)


Składniki na spód:
  • 3/4 szklanki daktyli (wcześniej moczone we wrzątku)
  • szklanka orzechów (laskowych i pestek słonecznika)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego

Środek:
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 3 duże łyżki ksylitolu (lub innego słodzika)

Dżem:
  • 3/4 szklanki wiśni
  • 1/4 szklanki nasion Chia
  • 3 łyżki ksylitolu

1. Wiśnie blendujemy i dodajemy nasiona Chia i ksylitol. Mieszamy i wkładamy do lodówki.
2. Daktyle i orzechy zmieliłam w malakserze na gładką masę. Później dodajemy roztopiony olej kokosowy i dalej mieszamy. Kładziemy na tortownicę (22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do zamrażalnika na 10 min.
3. Wiórki kokosowe mielimy w maszynce do mielenia kawy.
4. Wkładamy do malaksera wiórki kokosowe i resztę składników na środek.
5. Masę kokosową rozsmarowujemy na spód i wkładamy do zamrażalnika na 10 min.
6. Po wyjęciu smarujemy dżemem Chia i wkładamy do lodówki na 30 min.

Smacznego! :)

Korzystałam głównie z tego przepisu.






1 komentarz:

  1. Wygląda ekstra, ale jak to sobie przeliczyłam to ilość tłuszczy w jednym kawałku na pewno przekracza połowę mojego dziennego zapotrzebowania, mimo, że to wszystko zdrowe tłuszcze :) Ale może się zainspiruję i zrobię odchudzoną wersję :)

    OdpowiedzUsuń