sobota, 30 lipca 2016

O co chodzi z kawą z masłem?

Niektórzy z Was pewnie słyszeli o kawie z masłem. Dowiedziałam się o tej kawie z miesięcznika Bloomberg.

Pewien facet, Dave Asprey podróżując w Tybetach zasmakował napoju z masłem (herbata z mlekiem, masłem jaków i dużą ilością soli). Bardzo mu smakowała, dało mu dużo sił i energii. Po powrocie do Ameryki robił eksperymenty w domu. Chciał zrobić napój, który podobnie by smakował. Tak oto zrodził się pomysł na kawę z masłem i olejem kokosowym. Ponoć dzięki niej dużo schudł i poprawiła mu się wydolność mózgu. Jest obecnie na diecie z dużą ilością tłuszczu, czyli paleo. Unika chleba, węglowodanów, a dużo je mięsa i warzyw.

Asprey promuje kawę bulletproof, czyli kuloodporną jako dobry początek dnia. Pije się ją na czczo i nie jest się głodnym przez kilka godzin. Często pije się jako przedtreningówkę.

Dla niego ważne jest, aby kawa była dobrej jakości i nie była rozpuszczalna. Używa się ziarna kawy arabica 100%. Masło musi być od krów karmionych trawą typu kerrygold niesolone (do kupienia w Piotrze i Pawle albo Carrefourze), wtedy zachowuje się więcej witamin i kawa jest wolna od antybiotyków. Olej kokosowy (MCT) kupuje się bezzapachowy.
Najlepiej taką kawę na świeżo przygotować. Nie dodajemy cukru, mleka, śmietanki, wtedy będzie działać jak powinna. Może się wydawać, że tłusta kawa jest obleśna. Nic z tego. :P

Mi smakuje, na początku byłam sceptycznie nastawiona. Wraz z piciem większą ilością kawy kuloodpornej, coraz bardziej mi smakowało. Śniadanie nie wymaga dużej ilości czasu. Jest idealne jeśli się spieszymy rano, a potrzebujemy kopa na cały dzień. :)

Zaczęłam ją pić od zeszłych wakacji. Pomaga szczególnie w intensywnych dniach przepełnionymi egzaminami, czy wysiłkiem fizycznym.

Kiedy pijemy pierwszy raz tę kawę, używajmy po łyżce oleju i masła. Organizm musi się przyzwyczaić do dużej ilości tłuszczu. Osoby, które od dawna piją ten napój potrafią nawet dodawać pół kostki masła i kilka łyżek oleju. Po tym nie czują się głodni do 6 godzin.

Tłuszcz nie będzie pływał po powierzchni, jeśli będziemy używać blendera. Po tym wygląda jak kawa ze śmietanką, czy cappuccino.

Przepis:
1. Wodę w temp. 90-95°C (po 2-3 min) zalewamy dwie łyżeczki kawy (ok. 250 ml).
2. Po 2 min przecedzamy przez sitko.
3. Blendujemy z łyżką oleju i masłem. Do smaku możemy dodać cynamon.
4. Wlewamy do kubka i gotowe!

:) Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz