wtorek, 26 lipca 2016

Chleb z siemienia lnianego, cukinii i papryki, bez mąki

To jest jedyny chleb, który w domu jem. Przynajmniej wiem z czego jest zrobiony. Nigdy nie wyjdzie mi taki sam. Czasem jest bardziej słony, mniej wilgotny, kruszy się bardziej i tak dalej. Robię czasem na słodko lub dodaję zioła. Dodaję różne warzywa, tym razem dałam cukinię i paprykę. Wyszło znakomicie i dobrze się kroi.


Składniki (na dwa chleby):
  • 1,5 kg siemienia lnianego (z czego połowa zmielona w maszynce do mielenia kawy)
  • 2 cukinie
  • papryka
  • łyżeczka oregano, bazylii, majeranku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 8 jajek
  • pół szklanki gorącej wody zmieszanej 3 łyżkami oleju kokosowego
1. Cukinię wkładamy do malaksera i malaksujemy dopóki nie będzie papki.
2. Mieszamy wszystkie składniki. Paprykę kroimy w małą kosteczkę.
3. Wlewamy masę do małych podłużnych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.
4. Nakłuwamy widelcem masę i wkładamy do piekarnika na godzinę w 180°C.

Po pieczeniu od razu zdejmujemy papier i czekamy, aż wystygnie.

Smacznego! :)





4 komentarze:

  1. Świetny przepis ciekawi mnie jak smakuje, fajny pomysł, zapisuje sobie przepis koniecznie :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zwariowałam, świetny przepis w weekend zabieram się do pieczenia :D

    OdpowiedzUsuń