sobota, 9 lipca 2016

Bigos z cukinii i marchwi

Poniższy przepis na bigos jest najlepszy jaki jadłam parę dni temu u przyjaciółki. Od tej pory śnił mi się ciągle i w końcu zrobiłam, żeby znowu posmakować. :) W wersji wegetariańskiej nie daje się w ogóle mięsa, zamiast tego możemy dodać soczewicę. Nie dodajemy kapusty i równie dobrze smakuje jak staropolski bigos.


 Składniki:
  • cukinia
  • 1 kg marchwi
  • 2 cebule
  • 5 pomidorów obranych ze skórki (dla leniwych 2 puszki pomidorów)
  • 3 papryki
  • ziele angielskie, liście laurowe, bazylia
  • sól, pieprz
  • kabanosy/ kiełbasa (opcjonalnie mięso mielone) 
  • olej 
  • natka pietruszki

1. Cebulę pokrojoną podsmażamy i dodajemy marchew pokrojoną w plasterki w garnku.
2. Na kawałki równie kroimy pomidory, papryki, cukinię i kabanosy.
3. Duszę około pół godziny, dopóki marchew nie będzie miękka.
4. Dodajemy kabanosy, przyprawy i zioła.
5. Na końcu przed podaniem wrzucamy do garnka poszatkowaną natkę pietruszki.

Smacznego! :) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz