czwartek, 2 czerwca 2016

Raffaello z trzech składników

Moją ulubioną nutellą jest pasta kokosowa. :) Jest bardzo słodka, ma mało węglowodanów i dużo zdrowych tłuszczów. Pasta jest intensywna w smaku i niezwykle aromatyczna. Może być substytutem mleka w przepisach. Możemy wykorzystać ją do domowego wyrobów lodów, jogurtów czy czekolady. Raffaello w moim wykonaniu jest tak słodkie, że wystarczy tylko kilka zjeść.


Składniki:
  • pasta kokosowa
  • orzechy nerkowca (lub laskowe)
  • wiórki kokosowe

1. Pastę kokosową formujemy w kulki i do środka wkładamy orzech.
2. Obtaczamy wiórkami kokosowymi.

Smacznego! :) 


5 komentarzy:

  1. Gdzie takową paste kokosową można zakupić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam w http://drpelc.pl/, ale można też samemu zrobić. :)

      Usuń
  2. Wow! slinka mi cieknie! A co to jest ta pasta kokosowa? Zdradzisz jak ją zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo się ją robi, ale warto. :) 200 g wiórków blenduję tak długo, dopóki nie będzie trochę przypominało pasty (15 min nawet). Dodaję jakiś słodzik typu ksylitol/stewia/miód. Dodaję troszeczkę mleka kokosowego, żeby była lepsza konsystencja i znowu blenduję. A potem do słoika i lodówki na 12h. Gotowe! :)

      Usuń
  3. Słyszałam właśnie, że pasta kokosowa jest obłędna :) Pora zakupić :)

    OdpowiedzUsuń