piątek, 24 czerwca 2016

Pieczony kalafior

Na obiad ciągle był gotowany kalafior. Dla odmiany zrobiłam tym razem w innej formie. Jest chrupiący, pikantny i świetnie smakuje. Pieczony kalafior można zblendować i powstanie pasta do smarowania chleba. :) Przepis pochodzi z klik. Trochę zmieniłam, żeby nie był zbyt suchy.


Do tego potrzebujemy duży kalafior, oliwę z oliwek i przyprawy:
  • kumin 
  • kolendra
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • czosnek granulowany
  • chili

1. Kalafior myjemy i gotujemy dosłownie kilka minut w wodzie z kurkumą i solą.
2. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami i polewamy kalafior na żaroodpornym naczyniu.
3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy 30-45 minut.

Smacznego! :)



2 komentarze:

  1. Ja ostatnio miałam okazję spróbować kalafiora w jeszcze innej odsłonie, a mianowicie surowej :) Surowy kalafior drobno pokrojony, zamarynowany w dressingu- pycha. Jedna z lepszych rzeczy jakie ostatnio jadłam :)

    OdpowiedzUsuń