sobota, 18 czerwca 2016

Oreo kokosowe :)

Szukałam przepis na ciastka oreo takie, które byłyby zdrowsze. W większości przepisach jest za dużo trudno dostępnych składników typu mąka kasztanowa, ksylitol, mąka z brązowego ryżu i mąka z cieciorki. Chciałam, żeby tego było jak najmniej, więc kupiłam tylko mąkę gryczaną i mleko kokosowe. Słodzikiem w tym przepisie głównie są daktyle. Nadzienie najlepiej kłaść przed zjedzeniem, w przeciwnym razie mogą zrobić się zbyt wilgotne. Przepis wzięłam głównie z tego, tego i tego bloga. :)


Składniki na ciasto (wyszło mi 58 ciasteczek, czyli 29 oreo :)):
  • 400 g mąki gryczanej (zamiast tego mogą być orzechy zmielone)
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżek lnu mielonego
  • łyżeczka sody
  • 300 g daktyli namoczonych wcześniej wrzątkiem
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki (bez śmietany, kupiłam 400 ml i śmietanę na nadzienie wykorzystałam)

Nadzienie:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 ml mleka kokosowego (w tym śmietanę)
  • 50 g daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego

1. Wszystkie składniki na ciasto blendujemy, jeżeli będzie zbyt suche dodajemy wodę. Wkładamy do lodówki na godzinę.
2. Nadzienie miksujemy w malakserze ok. 10 min. (powinno trochę przypominać pastę). Wkładamy do lodówki.
3. Masę na ciasto nakładamy na łyżeczkę i za pomocą dłoni formujemy kulkę.
4. Spłaszczamy i nadajemy jej kształt na papierze do pieczenia.
5. Pieczemy w 15 min w 180°C.
6. Na ciastko nakładamy białą warstwę i pokrywamy ciemnym ciastkiem.

Smacznego! :)



3 komentarze: