wtorek, 28 czerwca 2016

Krakersy warzywne z jabłkami

Lubię chrupać coś od czasu do czasu. Z tego powodu robię krakersy i wafle, które są chrupiące i uzależniające. Można je robić z wielu owoców, warzyw, ziaren i zawsze wychodzą znakomite. Głównym składnikiem jest siemię lniane. Jajka dodaję, jeśli ciasto jest rzadkie i owoce mają w sobie dużo wody. Na krakersy kładę truskawki, banany albo na śniadanie jajka z pomidorem. Oto jeden z pierwszych przepisów na smaczne krakersy z pulpy warzywnej. Przepis wzięłam z tego bloga.

 

Składniki:
  • Marchew 1kg
  • Buraki ugotowane (4 sztuki)
  • 4 jabłka
  • 3 jajka
  • 1\3 szklanki pestek słonecznika
  • 1\2 szklanki siemienia lnianego

     
    1. Wyciskamy sok z warzyw i jabłek.
    2. Pulpę wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy.
    3. Piekarnik nagrzewamy na 180°C.
    4. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i rozkładamy masę na papierze do pieczenia. Ważne jest aby miały cienką warstwę, żeby były chrupkie. 
    5. Pieczemy 20 min i kolejne 20 min z termoobiegiem.

    Wyszło mi 32 krakersów i wykorzystałam dwie blaszki.

    Smacznego! :)




8 komentarzy:

  1. Brzmi smakowicie, właśnie szukam przepisów na takie przekąski dla mego dziecka, które uparcie odmawia jedzenia czegokolwiek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te krakersy mogą być faktycznie dobre dla dzieci :)

      Usuń
  2. Przepis zapisany! Koniecznie muszę wypróbować bo lubię takie zdrowe przekąski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, również pod kątem wykorzystania pozostałości po wyciskaniu soków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł, również pod kątem wykorzystania pozostałości po wyciskaniu soków:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak całkiem niezły nawóz do moich różyczek w doniczce <3

    OdpowiedzUsuń