wtorek, 7 czerwca 2016

Chrupiące kalarepki nadziewane mielonym mięsem

Nadszedł sezon na młode warzywa! Uwielbiam chrupać kalarepki przez pierwsze dni sezonu. Potem wymyślam różne potrawy z kalarepy w postaci zupy, pasty i surówek. Co ciekawe występuje ona również w barwie fioletowej. Ponadto Węgrzy zjadają kalarepę jak szparagi, pokrojoną w paski i ugotowaną z gorącym sosem.

W poniższym przepisie kalarepę można obrać, wtedy czas pieczenia należy skrócić.


Składniki na 4 porcje:
  • 4 spore kalarepki
  • czerwona cebula
  • 35 dag mielonego mięsa z łopatki
  • 2 łyżki tartego paremazanu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

1. Kalarepki płuczemy, odcinamy wierzchy i wydrążamy miąższ pozostawiając ścianki grubości około 1 cm.
2. Wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 8 minut.
3. Miąższ siekamy i łączymy z resztą składników.
4. Nadziewamy kalarepki przygotowanym farszem.
5. Pieczemy 50 minut w temperaturze 190°C.

Smacznego! :)



2 komentarze: