wtorek, 14 czerwca 2016

Chłodnik z truskawkami

Mieliśmy już szparagi, rabarbar, a teraz pora na botwinkę i truskawki! Botwinka ma piękny kolor i chrupiącą łodyżkę. Zrobiłam w nietypowy sposób chłodnik z truskawkami, który również dobrze smakuje bez jogurtu czy kefiru. Zapraszam na chłodnik w autorski sposób. :)


Składniki: 
  • 2 pęczki botwiny
  • 1 kg truskawek
  • posiekany koperek
  • posiekany szczypiorek
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz
  • dodatkowo 400g jogurtu naturalnego

1. Botwinę wraz z liśćmi kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem.
2. Dodajemy przyprawy, cytrynę, czosnek i gotujemy 10 min.
3. Po wystygnięciu dodajemy truskawki i blendujemy.
4. Dodajemy jogurt i znowu blendujemy.
5. Wrzucamy szczypiorek i koperek i mieszamy.
6. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz