wtorek, 24 maja 2016

Krem ze szparagów

Pochodzący prawdopodobnie z Azji szparag ma zdrewniały korzeń, który na wiosnę wypuszcza białe odnogi grubości palca. W starożytnych Chinach szparag był znany jako środek od kaszlu, w starożytnym Egipcie jako środek na wątrobę, a u Greków jako lek na nerki. Przypisuje im się właściwości afrodyzyjne. Szparag zawiera witaminy, składniki mineralne i glikozydy.

Składniki: 

  • 4 marchewki 
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • szparagi
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia, majeranek, gałka muszkatołowa
  • 3 jajka ugotowane
  • oliwa z oliwek

1. Szparagi zanurzamy we wrzątku na parę minut.
2. Na patelni dusimy cebulę i szparagi pokrojone na kawałki na oliwie 10 minut.
3. Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy. Po 10 minutach dodajemy szparagi z cebulą.
4. Gotujemy do miękkości i dodajemy przyprawy.
5. Blendujemy zupę, dodajemy jajka i znowu blendujemy tak długo, dopóki nie powstanie krem.
6. Opcjonalnie dodajemy migdały.

Smacznego! 





3 komentarze:

  1. Mniam mniam muszę też zrobić na obiad.
    Ps. Fajny blog! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi zrobiłaś smaka. Już wiem, co pojawi się na moim stole w Dzień Matki. To będzie prawdziwa niespodzianka dla domowników:-)

    OdpowiedzUsuń