poniedziałek, 30 maja 2016

Intensywna sałatka z suszonymi pomidorami i kaparami

Kapar jest zielonym, zamkniętym, ususzonym pąkiem kwiatu. Kapary stosowano, aby poprawić trawienie. Zapobiegają biegunce i zwiększają apetyt. W Indiach, tradycyjnie były one używane jako lek na szkorbut. Kapar ma delikatnie ostry, przefermentowany, cierpko-kwaśny i gorzkawy smak, który uwydatnia się po zamarynowaniu. Ponieważ ciepło łatwo niszczy ich aromat, dodaje się je do chłodniejszych dań lub pod koniec gotowania.

 

Przepis na tę sałatkę mam od najstarszej siostry. Jest bardzo intensywna. Nie trzeba dodawać oleju i przypraw. Idealnie komponuje się jako dodatek do obiadu z mięsem.


Składniki:
  • 150 g suszonych pomidorów w zalewie (po odsączeniu)
  • 70 g kaparów (po odsączeniu)
  • 150 g czarnych oliwek (po odsączeniu)
  • 100 g sera pleśniowego (ja wzięłam lazur turkusowy)
  • 50 g pestek dyni
  • 200 g jarmużu (albo rukoli)

1. Jarmuż zalewamy wrzątkiem na chwilę, żeby miał ładny kolor.
2. Ser pleśniowy i suszone pomidory kroimy na małe kawałki.
3. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.

Smacznego! :)






3 komentarze: