piątek, 27 maja 2016

Batoniki z kawą

Niedawno Ewa Chodakowska i Anna Lewandowska dały przepisy na batony w tym samym czasie. Spodobały mi się, a były różne. Postanowiłam, że zamiast osobno zrobić połączę je razem. Powstał oto super, mega pyszny czekoladowy baton.

Składniki:

  • 100g daktyle
  • szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego (w postaci płynnej)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki świeżo parzonej kawy espresso

1. Orzechy włoskie namaczamy w wodzie na parę godzin.
2. Daktyle sparzyć we wrzątku na parę minut.
3. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy do jednolitej masy.
4. Wkładamy do wąskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (albo folią aluminiową).
5. Wkładamy do lodówki na parę godzin.
6. Wyjmujemy i kroimy na kawałki.

Wyszło mi z tego około 10 batoników.

Smacznego! :)



5 komentarzy:

  1. czy one muszą być cały czas przechowywane w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Latem tak, bo jest olej kokosowy i mogą zrobić się zbyt miękkie :)

      Usuń
  2. Mmmmm.... przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam słodycze, ale staram się również dbać o zdrowie. Dlatego te batoniki mogą stanowić idealny kompromis. Dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń